Oddajemy w Państwa ręce podsumowanie konsultacji, które prowadziliśmy na zlecenie Komisji Europejskiej we wrześniu i październiku 2022 r.
Badanie miało na celu wsparcie nowej unijnej inicjatywy na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego, którą Komisja Europejska planuje przyjąć w drugiej połowie 2023 r. Inicjatywa ta zakłada włączenie zrównoważonego systemu do wszystkich polityk unijnych związanych z żywnością.
Efektem przekształcenie sposobu produkcji i konsumpcji żywności w Europie na tryb zrównoważony ma być min.:
- zmniejszenie śladu środowiskowego systemów żywnościowych,
- ograniczenie marnowania żywności w całym systemie,
- wzmocnienie odporności na kryzysy,
- kontynuacja zapewniania zdrowej i przystępnej cenowo żywności również przyszłym pokoleniom.
W ankiecie udział wzięło łącznie 335 respondentów, głównie z sektora żywności i pasz. Uzyskane w ankiecie 333 odpowiedzi pochodziły z 21 państw członkowskich UE. Większość z nich deklarowała, że działa tylko w jednym państwie członkowskim UE. Wśród 335 respondentów, 206 firm to podmioty działające w Polsce.
Więcej informacji, opinii i wniosków od MŚP znajdą Państwo w dołączonym raporcie.
Załącznik: Raport >>>
Jeszcze raz dziękujemy za wkład i zaangażowanie!!